hur man försvinner helt basfliken


Svar 1:

Jag kommer att lägga till de många bra svaren ovan med min egen "filosofi" på bas, som citeras från min blogg på

Min filosofi om att spela bas

.

Jag har haft diskussioner genom åren med flera musiker om vad jag tycker är viktigt för att bli en bra bassist. Så jag har sammanställt min personliga åsikt här. Observera att detta är min personliga filosofi och inte på något sätt betyder att jag har någon riktig aning om vad jag pratar om!

Var "rocken"

Jag anser att basen är grunden för alla band. Med detta menar jag att jag som basist har mest inverkan på dynamiken, mest inverkan på tempo och mest inverkan på täthet. Enligt sin natur påverkar gitarrer en sångs övergripande täthet och tempo, och detsamma kan sägas för melodibaserade klaviaturdelar. Och medan trummisen verkligen har ett stort mått av kontroll, anser jag att det är mitt ansvar att se till att låtar är i rätt tempo och rätt känsla. Jag vill vara ”rocken” eller ”limet” som håller sången ihop, som binder allt ihop.

Min första att göra, oavsett om det är ett nytt band, en sit-in, en ny låt, vad har du, är att se till att jag är helt 100% låst och i samklang med min trummis. Det kallas inte ett rytmavsnitt för ingenting! Men utöver det vill jag vara bron från trummis till andra musiker, vara den som kommunicerar, tar ögonkontakt och håller allt ihop. Bra band tar hårt arbete och kommunikation och jag vill vara 99% säker på att mina delar är inlåsta och pålitliga, så att de andra musikerna har friheten att arbeta sin magi över toppen av min foundation.

Spela trevligt med andra

Detta är oerhört viktigt när du spelar med keyboardister, särskilt de begåvade som använder hela 88 tangenters omfattning. Jag har haft turen att spela med flera fantastiska keyboardister under min karriär, och därmed var jag tvungen att lära mig att spela med dem i deras olika stilar. Omslagen kontra originalet blir lite annorlunda, eftersom omslagen redan har tydligt avgränsade delar, och om ni båda spelar delarna som utförda, borde du i allmänhet ha det bra.

När det gäller original är det dock avgörande att bassisten är mycket medveten om vad tangentbordsspelaren gör musikaliskt med sin vänstra hand, handen som hanterar bastangentbordets delar. Med rätta så kommer begåvade spelare att använda sin vänstra hand för att förbättra sina tangentbordsdelar, och det blir nödvändigt för basisten att hitta sig runt i dessa delar och ta med något annat till bordet för att undvika att blanda in eller suddas ut vad tangentbordsspelaren gör i de lägre intervallen.

Det är också viktigt att skriva in din trummis tekniker och försöka matcha din högra hand till deras rytm. Många gånger kan du öka uppfattningen om dina riff och fyllningar genom att knyta tidpunkten för dessa fyllningar till trumfyllningar. Mina favoritbasfyllningar är sådana där det blir svårt att skilja hit på trumhuvudet från bassträngens plockning; detta visar täthet och får både trumman och basnoten att lysa.

Ta med din egen känsla av melodi

Jag kommer inte att kommentera här om detaljerna i notvalet, för jag tror att det är svårt att abstrakta bort från någon speciell låt. Men jag kommer att säga att du aldrig borde vara rädd för att ge dina baspartier någon form av melodi eller melodisk effekt. Oavsett om det är inversioner mot gitarrackorden, dvs att gå ner medan gitarrpartiet stiger, eller en helt kontrapunktmelodi till sången, så länge du håller ner tempot och känslan tycker jag att det är helt acceptabelt att ha lite melodi i dina delar och inte bara sitta på ackordrotnoterna eller gå triadskaliga promenader. Det är inget fel med triadmönster, eftersom de verkligen har sin plats och tid, men jag har aldrig känt mig skyldig att använda dem där något lite skarpare, bouncier eller catchier kan göra.

Ta med passionen

En sak jag definitivt kommer att insistera på är att spela dina anteckningar med övertygelse. Mena dem. Attackera dem. Även på ballader, gå efter dina anteckningar med känslor. Anteckningarna i sig spelar ingen roll ur en passionperspektiv; om du inte känner riffen, eller känner fyllningen, eller känner bilden, kommer anteckningarna inte att klara av dig eller din publik. Om din basdel inte får din kropp att röra sig, eller om ditt huvud vinkar lite, skulle jag hävda att du inte är engagerad i delen. Det finns många basister bättre än jag, men jag menar vad jag spelar, och det kommer och gör skillnad.

Håll åtgärden låg

Jag bryr mig inte om att säga så mycket om teknik, förutom att erkänna att min är mest av känsla och tekniskt sett ganska dålig, mest på grund av mina små händer jämfört med storleken på basgitarrens hals. Medan jag kan skriva musik för hand och studerade här och där med olika lärare är jag till stor del självlärd, kan inte läsa av synen och har upptäckt att min stil och förmåga förändras med tiden ju mer eller mindre jag spelar.

I slutet av min 3-åriga körning med IronHorse Exchange var jag troligen högst upp i mitt spel; trots mina små händer kände jag en viss känsla av synergi med min 5-strängade Fender J-bas som var resultatet av ett tips jag plockade upp någonstans i en tidning. Jag läste att ju högre din strängåtgärd var, och / eller ju längre du höll fingrarna från greppbrädan, att både tid och energi det tog att spela en ton ökade dramatiskt. Det var en av de saker som omedelbart efteråt verkade mycket uppenbara. Många basar från hyllan har inte extremt låg effekt på grund av risken för oro. Ändå tog jag in alla mina basar och lät dem strängas så lågt som möjligt, och höll sedan alltid fingertopparna svävande precis ovanför strängarna. Jag tog dem tillbaka för justeringar varannan månad för att hålla åtgärden snäv. Mitt spel var snabbare, renare och mindre tröttande under 3 eller 4 60 minuters uppsättningar av 80-tal omslagsmaterial.

Omfamna dunkelheten

Bra bassister är svåra att hitta. Alla vill spela gitarr eller trummor, och många gånger förvandlas någon till att spela bas och inte medvetet lära sig instrumentet eller fokusera på att förbättra. Jag kan säga med säkerhet att jag hellre skulle ha varit en rökgitarrist, men jag fick spelningar för att jag var en kompetent basist som talade flytande i en mängd olika stilar. Det finns alltid ett band som letar efter en bra basist.

Vad detta betydde, till stor del, var att jag inte fick samma uppmärksamhet på spelningar och någon annanstans som ett resultat. Nu kommer jag att ge dig att jag inte är den mest attraktiva personen och förväntar mig verkligen ingen särskild uppmärksamhet, inte heller var jag någon som gick med i band för att "få tjejer", men jag tycker det är viktigt att notera att berömdhet är något musiker kommer ibland att sträva efter, och det är en del av det som leder dem ner på gitarristens, vokalistens eller trummisens väg. Generellt sett går de flesta bassister relativt obemärkt förbi.


Svar 2:

1. GITAREN SJÄLV

1.a) Koppla in och plugga ut

Alltid och jag menar alltid, stäng av förstärkaren innan du kopplar in eller ut basen. Annars får du ett väldigt konstigt ljud och med tiden skadas basen / förstärkaren irreparabelt

1.b) Hitta en trevlig ton

En viktig sak med basen är att hitta din ton. Se till att du får en söt ton. En nackdel med basen är ibland, om du anger fel ton, kan det till och med skada din hälsa. Så sök hjälp och sätt en ordentlig ton enligt din bas. Gör också basen tillräckligt hög så att din baslinje inte "gömmer sig" bakom gitarrlinjen

1. c) Rengör strängarna varje dag

Man debiteras i allmänhet mycket pengar för service på basgitarr. Rengör därför din gitarr dagligen. (varje gång efter att ha spelat). Detta undviker rost i strängarna och även behovet av service. Plus upprepad service och byte av strängar minskar bara basens effektivitet

2. SPELA BASS Följande antar att du är en högerhänt bassist

Vänsterhandregeln: Fyra fingrar - Fyra band: Ja, det är svårt att sträcka ut fingrarna från början för att täcka fyra basar av en bas men spänna dig själv och se till att ditt index, mitt, ring och sista finger är spridda över fyra band av gitarrhalsen. Och vilka toner du spelar i dessa band bör spelas med respektive fingrar

Högerhandregeln: Upp-ner-alternativ: Du har ett val att göra. För att välja basen med höger hand kan du antingen välja med ett plektrum eller med pek- och långfingrarna. Om du väljer det förstnämnda ska du alltid spela alternativa val - en nedåtval ska alltid följa ett uppval och vice versa. Och med fingrarna bör ditt index och mitt variera alternativt. Din hand kommer inte att samarbeta initialt, men fortsätt att öva.

The Mind Rule: Know your Notes: Som basist är det absolut obligatoriskt att du känner till tonerna på varje sträng och varje gitarrband. Gör det till ett muskelminne..Det vill säga "F" och slå de olika F-tonerna (första bandet E-sträng, tredje bandet D-sträng - kallas "oktavnoter" .... åttonde bandet A-sträng och tionde bandet G-sträng ... etc etc) .. Gör detta med varje enskild ton och när någon ber dig spela en ton bör du spela den från alla olika ställen i basen

The Ear Rule: Stay with the Drummer: Den viktigaste beståndsdelen för en basist är trumslag. Lyssna på trumslag och gifta dig med din baslinje. Glöm gitarristen, glöm sången (såvida du inte sjunger / ger harmonier), glöm allt ... lyssna på takten, låt den flyta genom kroppen och spela den

Och allt detta är inte "regler" exakt men det rekommenderas starkt att du följer dem.

Svar med tillstånd

Vidyuth Subramanian

(Basist,

Omvägarna | Rock från Chennai, IN

)


Svar 3:

Många kommer att säga att du måste vara ryggraden i bandet, tillsammans med trummisen.

Låt oss klippa skiten och prata på riktigt, eller hur?

 1. Stjä aldrig strålkastaren från sångaren eller huvudgitarristen. Vissa basspelare har varit kända för att bli misshandlade ihjäl genom att försöka göra detta.
 2. Försök inte att vara frontman, inte ens på intervjuer. Faktum är att ingen förmodligen vill ha din åsikt ändå, så acceptera din plats i skuggorna.
 3. Volymen på ditt instrument kommer aldrig att vara tillräckligt hög i någon spelning. Förlåt.
 4. Basspelare som använder val är fittor.
 5. Basspelare som använder fingrarna är fittor.
 6. Basspelare som slår är de bästa, men fortfarande fittor.
 7. Försök aldrig någonsin att bli en komponentmedlem i bandet. Då får du sparken med en fot i röven som får dig att komma ihåg denna händelse i flera veckor.
 8. Baslinjer måste alltid vara tråkiga, annars kommer andra att tro att du försöker bryta regel nr 1.
 9. Förvänta dig inte att din bild ska vara i bra belysning på något bandfoto. Det är bättre att du accepterar det nu innan det är för sent.

Och sist, men absolut inte minst ...

10. Det ENDA ögonblicket där du får sortera sken är omedelbart efter varje låt, där du får en mycket kort 1-eller-2-sekunders släppmelodi. Det är allt.

Hoppas att du gillar dessa "10 bud". Nu vet du vad som krävs för att vara en (bra) basspelare.

Lyckligt lärande!


Svar 4:

Om du antar att du menar i en rockensemble. Jag har spelat basgitarr i den här typen av grupper under större delen av 30 år. Här är vad jag har lärt mig.

1. Arbeta med en trummis som du kan lita på. Om de inte kan hålla ett stadigt tempo, slösa inte bort din tid.

2. Lita på din pålitliga trummis. Lita på dem att vara där när ni båda måste komma in med en krasch efter pausen.

3. Hitta ett spår. Du är det som får människor att stiga upp från sina barstolar och på dansgolvet. Det är ditt jobb. Lär dig låtar som gör det. Efterlikna dem i din egen musik.

4. Var försiktig. Improvisation kan vara roligt, men om gitarrspelaren spelar fel not spelar varje gitarrspelare i publiken. Om basisten spelar en fel ton vänder varje människa i tre kvarter huvudet och säger "vad ...?" Det är bara odjurets natur.

5. Spela som en trummis, inte som en gitarrist. Spela trummor på din basgitarr. Det inkluderar trumfyllningar.

Här är något jag har jobbat med nyligen. Jag hoppas att det illustrerar åtminstone några av dessa punkter.

Ändlösa blå - gröna ögon

Svar 5:
 1. Lås alltid med trummisen. (Med detta sagt, be alltid att du inte har en skit trummis.)
 2. Visa inte om du inte har en bassol. De bästa bassisterna hyllas inte på grund av deras tekniska känsla, utan deras förmåga att vara musikens obestämbara grund.
 3. Spela i fickan. Det här är verkligen ditt jobb som bassist.
 4. Om du är osäker, spela roten. Att spela bas är svårt. Saker kan bli komplexa snabbt, men om det finns en lektion som jag lärde mig om bas är att om du är i tvivel, spela roten. Det kanske inte är den bästa anteckningen, men det är troligtvis inte fel anteckningen. Det här är din “panik-knapp”.
 5. Du är ingen gitarrist, även om du tekniskt spelar gitarr.
 6. Du är viktigare än folk tror. Speciellt för saker som metal och pop. Tillfälliga lyssnare och till och med nybörjare musiker underskattar allvarligt rollen som basist.
 7. Spela i tid. En slarvig trummis kan förlåtas, men aldrig en slarvig basist. Ja, vi hör det.

Svar 6:
 1. Lär dig att ställa in din bas. Köp en tuner och använd den före varje session.
 2. Lär dig att använda en metronom. Köp en enkel metronom eller få en app till din iPad / telefon. Ställ in metronomen så att den kryssar på backbeat, inte varje takt. De flesta låtar har 4 slag per mått; backbeatsna är på 2 och 4. Så ställ in metronomen så att den kryssar på varannan takt, och när det går räknar du "en TVÅ Fyra". Spela sedan med.
 3. Lär dig skalor och lägen och spela dem till metronomen.
 4. Lär dig låtar och spela med. Försök att ställa in metronomen till samma takt som låten och spela med den också.
 5. När du spelar med andra, tänk på dig själv som länken mellan de melodiska instrumenten och trummorna. Gitarristen eller keyboardspelaren kommer att ha något i åtanke som hon vill spela och trummisen kommer att ha något i åtanke som han vill spela. Ditt jobb är att placera dig direkt mellan dessa delar och bilda den kortaste länken mellan dem. Detta är en kombination av känsla, tonval, ton och rytm.

Svar 7:

Din tid får aldrig vackla, även om någon skitstövel som jag rusar i takt. Helvete, även om trummisen rusar, borde du ge honom din vanligaste stinköga och försöka sakta ner honom.

Det betyder att dina nya bästa vänner är metronom och trummaskin.

Du får aldrig knulla upp formuläret. En gitarrist kan trassla och komma undan med det. Du kan inte.

Det betyder att du måste tänka på hur låtar sätts ihop. Hela fördömda tiden.


Svar 8:

Ditt jobb är att få alla andra att låta bättre. Så: mindre är mer. Om du på ett tillförlitligt sätt spelar roten exakt på beat one blir du en bättre basspelare än många av egotriparna som knackar och slår överallt. Några av de bästa basspelarna (till exempel James Jamerson och Duck Dunn) spelade aldrig solo i sina liv.


Svar 9:
 1. Spela för låten, inte du.
 2. Lyssna på alla andra.
 3. Var inte rädd för att höja volymen.
 4. Öva varje genre du kan hitta.
 5. Försök spela som ett annat instrument, som en saxofon eller en trumpet eller ett piano.
 6. Håll det enkelt. Som någon annan här uttrycker det, gör ditt arbete till den kortaste länken mellan allt annat. Om du försvinner har du rätt.

Svar 10:

Det finns en regel framför allt annat: du är inte huvudinstrumentet: enkelhet är allt.

Försök inte spela för många anteckningar - se bara till att allt du inte spelar är rent och perfekt,